ELUVEITIE – Helvetios

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Nuclear Blast

Eluveitie on ollut olemassa jo iät ja ajat, ja musiikinkin konsepti on hyvin pitkälti säilynyt muuttumattomana. Uusin teos, Helvetios, on järjestysnumeroltaan viides. Samassa sarjassa painii muitakin todella kovia nimiä ja kilpailu herruudesta käy kovana.

Pelkän uusimman albumin sisällön perusteella ei Eluveitie voittajanvyötä lunasta. Helvetios on noin tunnin mittaisena aivan liian pitkä, vaikkakin välissä on ”kevennysraitoja” tuomassa lepohetkiä melodeath-mätön sekaan. Rankempien raitojen ongelma on taas niiden samankaltaisuus. Yhden kuultuaan voi lähestulkoon väittää kuulleensa loppulevynkin. Kahdeksanhenkinen yhtye saa toteutettua jos jonkinnäköistä ja folk-tyylin soitinosuudet ovatkin levyn parasta antia.

Hetkittäin jopa göteborgilaiselta haiskahtava melodinen death metal ei oikein pure ja onnistuu menettämään kiinnostavuutensa jo levyn puolenvälin tienoilla. Ehkä yhtyeen tosifanit saavat kiksejä tästäkin albumista, mutta ainakin minulla jäi kroppa aivan kylmäksi. Aivan muutaman sekunnin ajan saattoi pää ja niskat tehdä hyväksyviä eleitä, mutta muu kuuntelu menikin lähinnä muniinpuhalteluksi. Suoraan sanottuna aikamoinen pettymys.

Juuso Viljanen