EDENIAN – Winter Shades

Edenian - Winter Shades
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: BadMoodMan Music

Ukrainan Edenian tekee arvostelijan elämän vaikeaksi. Kauniisiin talvimaisemiin verhoiltu debyytti vakuuttaa muun muassa alkuaikojen Swallow the Sunia etäisesti muistuttavalla melankolisella maalailullaan, toisaalta sen ajoittainen harmittava demomaisuus pistää myös irvistelemään. Naispuolinen vokalisti Samantha Sinclair vetelee välillä kuin epävireinen versio Nightwishin Anetesta, suorastaan karmeista puhtaista miesvokaaleista puhumattakaan. Samaan hengenvetoon on kuitenkin mainittava, että tämän musiikkityylin jo varsin kulunut kaunotar ja hirviö -asetelma on saatu sovitettua kerrankin kuuntelua kestävästi ja örinäosuudet ovat muuta kuin sitä pakollista korahtelua naislaulun lomassa.

Edenianin debyytistä löytyy siis niin hyvää kuin huonoakin. Esimerkiksi David Duchovnyn monologilla avaava The Field Where I Died on varsin vakuuttava sävelteos. Vastaavia ei kuitenkaan ole tarpeeksi selittämään yli 50 minuutin kestoa ja albumin loppupää tinkiikin jo koettelemaan kuuntelukestävyyttä. Rumpukoneen tasapaksu kolke nousee sekin häiritsevien tekijöiden joukkoon. Tekstipuolella Winter Shades on taas huomattavasti keskivertometallilevyä tyylikkäämpi tapaus selkeällä näkemyksellisyydellään. Vaaka kallisteleekin siis puolelta toiselle monta kertaa albumin edetessä.

Lopullinen kiekon plussan puolelle naulitseva tekijä on kuitenkin se kuulijan kannalta kaikkein oleellisin. Winter Shades löytää tiensä soittimeen säännöllisesti. Se, että kokonaisuus kestää kuuntelua pikkuvioista huolimatta, lienee kuitenkin se levynostajan tärkein ja perimmäinen kriteeri. Vaikkei tämä nyt mikään maaginen klassikko olekaan, on Edenianin debyytti hyvinkin tusinatavarana tuotetun naisvetoisen goottidoomin peruslevyä parempi.

Markus Makkonen