EARTHRIDE: Something Wicked

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Doomentia Records

Tästä bändistä on itselläni ollut kuva jonkinlaisena keskitason stoner metal -puurtajana, eivätkä satunnaiset kuulemani kappaleet ole totaalisesti onnistuneet lumoamaan mieltäni. Vaikutelmaa skenen sisäisestä soittelukerhosta ovat kenties vahvistaneet jäsenten yhteydet Spirit Caravaniin, Internal Voidiin ja Wretchediin. Periaatteessa yhtyeen kolmas kokopitkä Something Wicked lähtee liikkelle juuri niillä yksinkertaisilla rattailla kuin odotinkin. Rosoinen, sopivan pölyinen soundi ja letkeä riffittely eivät yllätä, joskaan eivät aiheuta inhoreaktiotakaan.

Vähitellen, jossain toisen kuuntelukerran aikana, rennon otteen takaa huomaa jonkinlaisten synkkien lonkeroiden tarraavan kiinni yhä tiukemmin. Prätkärock-meininki sukeltaa jatkuvasti salamyhkäisille metsäteille ja syrjäisten kylien ahdistuneeseen tunnelmaan. Myös vokalistin joustava jollotus ja hyminä syöksyy tarpeen vaatiessa ärinän ja suoranaisen korinan puolelle. Ilman mitään veitsellä leikattuja saumakohtia ja väkinäisiä yhtäkkisiä käännöksiä bändi siis onnistuu sulauttamaan Saint Vitusin ja Black Sabbathin peruselementit tuhoisamman sludgen särmikkyyteen.

Vaikka kappaleet koostuvat yksinkertaisista elementeistä ilman ihmeempiä kikkailuja, pysyy mielenkiinto yllä ja intensiteetti vaihtelee miellyttävästi. Välillä meno on oikeasti letkeää ja ongelmatonta kuten kappaleessa Make Up Your Mind, toisaalla päällisin puolin kiireettömään jammailuun yhdistyy väkevä epätoivon puraisu, mistä esimerkkinä biisi Watch the Children Play. Lisäksi soundit ovat miellyttävän aidon kuuloiset, ja raskas rytinä saadaan aikaan helposti ilman että tueksi olisi pitänyt kasata valtava särövalli. Erityisesti basson kuviot hivelevät kuuloaistia. Eräs hieno hetki on kappale Supernatural Illusion, jossa itse Wino Weinrich käy kitaroimassa ja laulamassa. Onhan tämä yhdeksän tuomiorokkikappaleen paketti niin mainiota kesämusiikkia, että kyllä sitä kuunnellessä kelpaa pohdiskella maailman menoa ja hulluutta parvekkeella aamukahvin tai oluen äärellä. Suositellaan myös autoon.

Seppo Rautio