DREAMTALE: Epsilon

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Secret Door

Tampereen Dreamtalea eivät vastoinkäymiset ole hetkauttaneet. Viidenteen albuminsa ehtineen yhtyeen historia on ollut miehistönvaihdosten sävyttämä ja nykyinen kokoonpanokin on kasattu maantieteellisesti väliltä Helsinki-Oulu. Bändin uusin julkaisu Epsilon on synnytetty bändin omin voimin, ilman levy-yhtiön tukea tai promootiokoneistoa. Tästä huolimatta levy pomppasi Suomen virallisen listan sijalle #39! Voinee sanoa, että Dreamtale on jo tässä vaiheessa saavuttanut isomman luokan työvoiton.

Dreamatale on uutukaisellaan loistavassa vireessä. Soitto kulkee tiukasti, kuitenkin korvaa miellyttävällä rentoudella. Sävellyspuolella palikat ovat napsahtaneet myös kohdilleen. Epsilonilta löytyy kovatasoista materiaalia kattamaan koko levyn pituuden. Melodiat ovat komeita, toimivia ja ennen kaikkea mieleenpainuvia. Stratovariuksen perintöä on kuultavissa, varsinkin kosketinosioissa, mutta oppi-isän viimeaikaiset levytykset jäävät kyllä auttamatta tämän julkaisun varjoon. Levylle palannut alkuperäinen Dreamtale-rumpali Petteri Rosenbom soittaa energisen vakuuttavasti ja toimiikin Epsilonilla varsinaisena priimusmoottorina. Angel of Light, Where Eternal Jesters Reign ja Fly Away ovat jokainen suoranaisia kuningasveisuja. Reasons Revealed herättää aluksi pelottavia mielikuvia Kaija Koon suuntaan, mutta itse biisi toimii kuitenkin pettämättömästi. Levyn kansallisromanttisin veto Lady of the Thousand Lakes on sekin varsinaista melodisen metallin juhlaa.

Tässäpä siis albumi, jota ei kannata ohittaa olankohautuksella. Hyvät power-julkaisut ovat olleet viime vuosina harvassa, mutta Dreamtale onnistuu uutukaisellaan muistuttamaan miten toimivaa rullausta genre parhaimmillaan tarjoaa. Erkki Seppäsen virheetön vokaalisuoritus menee suoraan samaan kategoriaan alan legendojen Michael Kisken, tai kotimaisen Timo Kotipellon kanssa, joten myös näiltä osin levyllä ovat pullat hyvin uunissa. Ehdottomasti alkuvuoden kovin power metal –albumi!

Markus Makkonen