DISGRACE – Grey Misery (uusintajulkaisu)

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Big Money Recordings

Disgracen Grey Miseryn edellisestä cd-uudelleenjulkaisusta ei äkkiseltään tuntunut olevan niin kovin monta vuotta, mutta tulipa tuo jo 2005. Xtreemin julkaisema versio on varmaankin loppuunmyyty. Nyt on vuorossa 20-vuotisjuhlapainos ja toimittajakin sai hyllyynsä järjestyksessään viidennen Grey Miserynsä.

Itse levyhän on hyvin suomalaisen kuuloista 90-luvun grindaavaa ja äärimmäistä death metalia, joka on paikoin primitiivistä mutta myös riittävän äkkiväärää pysyäkseen mielenkiintoisena. Jos on diggaillut Xysmaa ja muita maamme death metal -aikalaisia, tämä toimii vähintäänkin nohevana nostalgiatrippinä. Disgracenkin riffeistä päätellen vanha Carcass oli selvästi Suomessa kova sana vuosien 90–91 tienoilla, mutta sehän ei haittaa.

Pienoisena miinuksena tuotanto on aika erikoinen korostaen rumpuja ja vokaaleita ja pidänkin ehkä enemmän samojen biisien demoversioista, joissa kitarasoundi on omaan korvaan miellyttävämpi ja mureampi. Toisin kuin Xtreemin uudelleenjulkaisuista, nyt ei paketoida mukaan Inside the Labyrinth of Depression -demoa eikä Debts of Gods -seiskaa, vaan levy on alkuperäisessä mitassaan. Ymmärrettävää siksikin, koska muun alkupään materiaalin saa nyt sitten omana cd:nä ja vinyylinä kiitos Big Money Recordingsin ja Svart Recordsin. Suosittelenpa 1990-nimellä kulkevaa kokoelmalevyä Grey Miseryn ylikin. Itse asiassa koko Grey Miseryn kuuntelu sysäsi minut soittamaan vanhempia ja jopa parempia versioita.

Grey Misery ei ole totuuden nimessä Suomen suurin kuolometalliklassikko. Kelpo tavaraa tämä on silti ja toki pakkopullaa Suomen death metal -historiasta kiinnostuneille. Mutta kai meillä kaikilla on jo tämä levy jossain muodossa