CYPHOSIS: To North And Under

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Violent Journey Records

Koillismaalla on aina tehty yhteistyötä kuntarajojen yli, ja niinpä tehdään nytkin. Pudasjärvinen levy-yhtiö pistää ulos kuusamolaisen bändin toisen levyn. Cyphosis julkaisi Gods Torned -debyyttinsä kaksi vuotta sitten omakustanteena ja sai aikaan keskivertoarvosteluja. Tyylinä oli enemmän tai vähemmän melodisen death metalin suunta.

Nyt uutuus To North And Under tuo paitsi bändin levyt hieman paremmin kaiken kansan ulottuville, myös vie yhtyettä tyylillisesti melodisempaan ja rokkaavampaan suuntaan, jota ryyditetään modernilla tämän vuosituhannen jenkkivaikutteisella metallilla ja nopeammilla thrash-osuuksilla. Cypshosiksen soundi on rosoinen, eikä loppuun asti hiotun kliini, joka on varmasti tietyllä tavalla hyvä asia tai huono.

To North And Under sisältää perushyvin soitettua tavaraa, mutta siinäpä se sitten onkin. Huippukohdat ovat valitettavasti vähissä. Levy haparoi liiaksi sinne tänne, etenkin alussa. Vaikutteissa kuulee aluksi Amok-levyn aikaista Sentencediä ja tuleepa mieleen Blackstar Halon sulosoinnutkin, sitten on rokkaavampaakin tavaraa ja lopun lähestyessä siirrytään ripeän thrash metalin kautta modernimpaan jytkeeseen. Onpa mukaan pitänyt jostain syystä ängetä se ”pakollinen” slovarikin, joka tässä tapauksessa on levyn tarttuvin raita. Kokonaisuudessaan keitos on ihan ok-tasoa, mutta paljon ei pääse superlatiiveilla mässäilemään. Cyphosikseen on vaikea saada otetta tai koukuttua sen tarjoamaan kappalemateriaaliin. Tero Mustosen laulusuoritus voisi antaa enemmänkin. Nyt tuntuu, ettei mies ihan täysillä päästele etenkään puhtaissa osuuksissa. Tässä käytetään kolmea erityylistä laulutapaa: on mureaa metallikarjuntaa, puolikarheaa ja silopuhdasta tyyliä. Parhaiten toimii kuitenkin räyhempi osasto.

To North And Under soi kuten sanottu, ihan ookoosti. Toivomisen varaa on paljonkin. Mitään suuria ihmeitä levy ei tarjoile. Kyllähän tämän muutaman kerran kuuntelee ihan vaivattomasti, mutta pitempiaikaiseen käyttöön tätä tuskin tulee kelpuutettua.

Petri Klemetti