CRADLE OF FILTH – Evermore Darkly [ep+dvd]

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Peaceville Records

1990-luvulla suurta suosiota nauttinut Cradle of Filth on koettanut uudella vuosituhannella jatkuvasti todistella olemassaolonsa tarkoitusta. Tehtävää ei varmasti ole helpottanut se tosiasia, että yhtye ei ole reiluun kymmeneen vuoteen pystynyt julkaisemaan mitään alkuaikojen levyjensä tasoista. Bändin kokoonpanokin on elänyt käytännössä koko ajan vuodesta 1998, joten ei ihme, että kaikkeen CoF:iin liittyvään suhtautuu nykyään hieman varauksella.

Evermore Darkly on vuonna 2010 julkaistulta Darkly, Darkly, Venus Aversa -täyspitkältä riipaistu välipala. Ep tarjoilee periaatteessa vain yhden uuden kappaleen, demoversioita levyn materiaalista sekä remixejä ynnä muuta pienjulkaisuille tyypillistä sälää. Ilman mukana tulevaa dvd:tä ep:llä ei siis liioin olisi hankinnan arvoista materiaalia. Visuaalisella puolella tarjoillaan kuitenkin perinteistä dokkaria ja kokonainen keikkataltiointi Graspop-festivaaleilta, joten kokonaisuuden tämä osa parantaakin paketin arvoa merkittävästi.

Musiikillisesti Evermore Darkly tarjoilee siis varsin vähän. Uusi ralli, Thank Your Lucky Stars on ihan mukiinmenevä, viimevuosien huttuun nähden silti helposti plussan puolelle kallistuva kappale. Mielenkiintoisinta ep:llä on kuitenkin se, että demoversiot Darkly, Darkly, Venus Aversalla kuulluista kappaleista kuulostavat merkittävästi paremmalta kuin lopulliset levyversionsa. Joskus vähemmän on todellakin enemmän. Dvd:n dokkari on puolestaan ihan peruskamaa, joten tätä taustaa vasten Graspop-livetaltiointi onkin varsin positiivinen ylläri. Vaikkei Dani Filthin ääni enää aivan parhaassa kuosissaan olekaan, on keikkaa kuitenkin mukava katsella. Bändillä on melko hyvä drive päällä ja keikasta jää positiivinen, joskaan ei täydellinen maku. Debyyttilevyn nimiraita yllättää kipakuudellaan ja etenkin kosketinsoittaja Caroline Cambellin suoritus taustalauluineen on vakuuttava. Martin Skaroupkan rumputuli on myös virkeää, vaikka basareita kuunnellessa voikin todeta, ettei stuodiokorjailuja ole nauhoitteelle jälkeenpäin tehty.

Evermore Darkly on siis juuri sitä mitä siltä sopi odottaakin.  Välityö, jonka parissa aika vierähtää mukavasti, mutta miksikään klassikoksi se ei kyllä takuuvarmasti muodostu. Filth-fanit saavat lisätä arvosanaan yhden numeron lisää, sillä tällaiset paketoinnit kiinnostavat tosifania varmasti enemmän kuin kaltaistani satunnaiskuuntelijaa. Onko ep sitten kuitenkaan hankinnan väärti, se jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi.

Markus Makkonen