Cosmic Church – Vigilia [MCD]

Cosmic Church (kansitaide)
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Kuunpalvelus

 

Tamperelainen Cosmic Church on reilun vuosikymmenen mittaisen olemassaolonsa aikana saattanut olemattomuudesta olevaksi toistakymmentä julkaisua, joihin kuuluu myös kaksi täyspitkää levytystä (Absoluutin lävistämä, 2010 ja Ylistys, 2013). Cosmic Churchin yhden ja ainoan jäsenen, Luxixul Sumering Auterin tahti ei kuitenkaan osoita merkkejä hiipumisesta, sillä viimeisimmän pitkäsoiton jälkeen on ilmestynyt jo kolme lyhytjulkaisua, joista yksi on vuonna 2015 ilmestynyt Vigilia.

Vigilia antaa oman olemuksensa näkyä jo levyn kansitaiteessa. Pylväin petäjäisin rajatussa pyhäkössä kirkkaanpunaiseen kaapuun sonnustautunut vaeltaja on vain kasvoton haamu, jonka väistämättömänä kohtalona on kadota, sulautua ja tulla itseään suuremman osaksi.

Samanlaista korkeampaa katsantoa ja laajempia sfäärejä tavoittelevaa ilmavuutta on myös Luxixul Sumering Auterin sävellyksissä. Mustan metallinen ydin leimuaa punahehkuisena, mutta samalla levyn kappaleilla on taipumus kohota sellaisiin korkeuksiin, että kysymys genrestä on lopulta täydellisen yhdentekevä. Aivan yhtä merkityksetöntä olisi alkaa verrata Cosmic Churchia menneisiin ja nykyisiin tekijöihin, olkoonkin niin, että vokaalityylistä ja musiikin yleisestä hypnoottisuudesta voisi poimia muutaman yhdistävän tekijän yhteen J. R. R. Tolkienilta nimensä lainanneeseen menneisyyden suuruuteen.

Levyn neljä kappaletta, joista yhdelläkään ei ole mitään järjestysnumeroa kummempaa nimeä, ovat ansainneet osansa kokonaisuudessa, jonka pituus kääntyy muotoon 666 hyvin yksinkertaisella matemaattisella operaatiolla. En tiedä, onko levyn pituus puhdas sattuma vai suunniteltu juttu, mutta kieltämättä tuo jo hieman käytössä kulunut Pedon luku onnistuu tavoittamaan jotain merkityksellistä Vigiliasta, jonka kappaleissa Perkeleen uhmakas raivo, pettymykset ja surut sulautuvat yhdeksi dynaamiseksi kokonaisuudeksi.

Vigilia on kaikin tavoin vaikuttava julkaisu, joka samalla nostaa odotukset Cosmic Churchin seuraavan täyspitkän suhteen melkoisen korkealle. Bändiin ensimmäistä kertaa tutustuville se on ihanteellinen lähtökohta, sillä reilun puolen tunnin annoksen sisäistää huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi toiselle tunnille venähtävän Ylistyksen.

Harri Linnera