CONVULSE – Evil Prevails

convulse
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Svart Records

 

Kun nyt kaikkien 90-luvun alun kotimaisten äärimetallibändien on melkein pakko nousta haudasta, annetaanpa tällekin Nokialla perustetulle porukalle mahdollisuus. Vaikka Convulse ei aikoinaan kuulunut aivan samaan kastiin Abhorrencen, Amorphisin, Xysman ja Demilichin kanssa, voi heidän debyyttiään World without God pitää ainakin puoliklassikkona. Alkuperäisistä jäsenistä mukana ovat vielä vokalisti-kitaristi sekä basisti, rumpali ja toinen kitaristi ovat viime vuoden vahvistuksia.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy konstailemattomuuteen: tässä mennä rytistellään suhteellisen vaivattomasti ja ilman liikaa yritystä ja alleviivaamista. Hyvä niin. Sopivan kulmikas, pelkistetty ja punkahtava death metal etenee tarttuvasti ja virkeästi. Tummasävyisiä hidastelupätkiä on runsaasti, samoin repäisevämpiä nykäisyjä rivakamman hakkauksen puolelle. Muutamassa hetkessä akustinen kitara johdattaa kevyempiin tunnelmiin. Instrumenteilla on äänimaisemassa hienosti tilaa ja orkesteri kopisee ja jyrisee irtonaisen kuuloisesti. Täyteen ahdettu äänivalli ei siis turruta kuulijan aisteja. Toisaalta soundit ovat melko kuivat ja asialliset – jos moista sanaa tässä yhteydessä voi käyttää. Korinavokaalit toimivat ihan kelvollisesti, vaikkeivät ne kyllä ole mitenkään erityisen sairaat tai persoonalliset.

Riffit ovat paikoitellen hieman muualla kuullun oloisia, eli kokeilevaa hulluutta olisi sillä alueella saanut ilmetä enemmän. Samoin aiemmin mainitsemani vaivaton rullaus jää paikoitellen aavistuksen tasapaksuksi hölkäksi. Toisin sanoen joidenkin biisien kohdalla mietin, onko tämä nyt tasaisen harmaata vai tasalaatuisen hyvää suorittamista. Kappaleita on kahdeksan ja ne muodostavat kelvollisen kokonaisuuden. Melko hyvä paluulevy siis, joskin terävämpi yleisote ja hyytävämmät melodiat olisivat nostaneet laatua vielä korkeammalle.

Seppo Rautio