CODE – Augur Nox

387352
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Agonia Records

Itselleni aiemmin puolituttu brittiläinen extreme metal-ryhmä Code näyttäytyy kolmannella albumillaan entistä kiemurtelevampana ja progressivisempana. Levyn tunnelmaa kuvaa paikoitellen mukavan kuumeinen ja maanis-depressiivinen lataus, joka onnistuu imaisemaan kuulijan sisäänsä hitaasti, mutta varmasti. Bändiin on saatu uutta verta kokoonpanomuutosten myötä ja nykyinen (Aort, Wacian, Syhr, LORDt, Andras) rykmentti ampuukin varsin kovilla panoksilla. Miltei tunnin mittainen Augur Nox vaatii kuuntelua ja keskittymistä, sen verran erilaisia nyansseja ja yksityiskohtia kokonaisuudesta löytyy.

Laulajanvaihdos on jokaiselle yhtyeelle varmasti yksi suurimmista riskeistä, joita joutuu ottamaan. Kvohstin siirryttyä ryhmästä syrjään, ottaa uusi solisti Wacian nyt tontin haltuun jopa edeltäjäänsä melodisemmin ja monipuolisemmin. On kuitenkin kiehtovaa, miten samankaltaisia maneereita Wacian viljelee tulkinnassaan. Bassot möyrivät myös erittäin mukavasti välillä omiakin reittejään soljuen. Itse biisimateriaali on monipuolista. Levyn starttaavan Black Ruminationin hieman korvaan särähtävän pomppuisen alun jälkeen polku jatkuu vähemmän suoraviivaisissa tunnelmissa vaihdellen painajaismaisen, maanisen ja melankolisen ilmaisun parissa. Lyyrinen anti on synkän runollista.

Levyn parhaita hetkiä on hankala alkaa listaamaan kokonaisuuden toimivuuden ansiosta. Ensi kuulemalta ensimmäisinä helminä nousivat etenkin Glimlight Tourist sekä levyn päättävä White Triptych. Albumin pyöriessä soittimessa useamman kerran timantteja kuitenkin löytyy sieltä täältä. Tuotanto on ensiluokkaista ja siihen on käytetty aikaa. Miksauksesta ja masteroinnista vastaa lontoolainen Orgone Studios (Ghost, Cathedral, Ulver). Rohkenen sanoa, että albumi menee omissa kirjoissani progressiivisen äärimetallin parhaimmistoon!

Flood the fields deranged
Silver-white stain
It seeps to draw the wonder through the web
To teeter at the edge”

– White Triptych

 

Markus Haapaniemi