CIRCLE: Infektio

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Conspiracy Records

 

Circlen viimevuotinen Rautatie nousi varoittamatta monien suosikiksi. Tuolla levytyksellä näiden pitkän linjan kokeellisten puurtajien erikoinen, mutta kiehtova maailma petasi paikan lukuisiin sydämiin. Circle ei kuitenkaan aikonut jäädä rautatielle makaamaan, vaan yhtye lataa kauppoihin jo uutta albumia.

Infektio on suoranainen 180-asteen käännös Rautatien tarttuviin ja rullaaviin tunnelmiin. Nyt kuulija singotaan orgaaniselle avaruusmatkalle rauhallisesti leijailevan, abstraktin, mutta kuitenkin vahvasti jännitteisen musiikin tahdissa. Kuin erilaisuutta alleviivatakseen Infektio on vielä kaiken kukkuraksi puhtaasti instrumentaalilevy. Levyn muutamat vokaaliosuudet ovat vain ja ainoastaan efektin oloista hälyä. Tarttumapinta on siis hiottu likipitäen nollaan, mutta Circlen mystiseen kiehtovuuteen tämä ei tunnu vaikuttaneen millään tavoin.  

Kuuden tajunnanvirtamaisen raidan kokonaisuutena Infektio ei siis ole mikään helpoimmin lähestyttävä teos. Sillä ei ole kuitenkaan pyritty tarkoituksenmukaiseen vaikeaselkoisuuteen. Se vain sattuu olemaan hieman erikoisempaa kauraa purtavaksi. Etäinen Salvos, Pink Floydmainen Peruuttamaton, tai hämäävän kantrahtavasti alkava Pisara ovat kaikki toisistaan hyvinkin erilaisia kappaleita, mutta jotenkin Circle onnistuu nivomaan ne ja koko muunkin albumin yhdeksi isoksi usvaiseksi kokonaisuudeksi. Periaatteessa kappaleiden nimet ovat toissijaisia. On vain utuinen, mutta vangitseva matka nimeltä Infektio.

Aika näyttää millaisen paikan yhtyeen uusin julkaisu Circlen historiikissa hakee. Omaan korvaani sen astraali absurdius toimii oikeastaan yllättävänkin hyvin. Se ainakin lienee varmaa, että Circlestä puhutaan paljon myös tämän levyn yhteydessä. Paljon ja perin kummastelevin äänensävyin.

Markus Makkonen