Chest, Polemarch, Lakes, Musta Risti – Torvi, Lahti 23.5.2013

Viime torstaina sateinen Lahti sai ihmeteltäväksi neljän keikan verran doom metalia ja hardcorepunkkia. Pienen ennakkokuuntelun perusteella illan eniten odottamani aktit olivat Musta Risti ja Chest.

Chest kuulosti raskaalta kuten sludge metal tuppaa olemaan. Riffeistä löytyi sitä kuuluisaa koukkua ja hitaamman ruhjomisen aikana bändin todella vähäeleinen esiintyminen toimi. Vain lippispäinen toinen kitaristi heilui Torven ahtaassa karsinassa rennommin. Bändin musiikissa on kuitenkin myös stoneriksi luokiteltavia vaikutteita ja tätä puolta tavallaan vahvisti enemmän taustalle jääneet vokaalit. Mielenkiintoinen sekoitus ihmisvihan junttaa ja aavikkoajelua. Rääkyjä Synkkä totesi keikan jälkeen, että Black Sabbathista se kaikki kuitenkin lähtee. Omakustannevinyylikin vaikutti jo päällisin puolin, joten käsi nousee lippaan.

Chest04

Chestin raskasiskuinen rumpali Spyyd.

Tampereen Polemarch on luokitellut itsensä moderniksi melodiseksi hardcoreksi. Vokalisti Jouni taisi useampaan kertaan kiitellä biisien välissä kaikkia paikalle tulleita. Tuntui kuitenkin, että yleisö ei viisihenkisen melodiaryöpytykseen täysin lämmennyt. Itsekään en saanut esityksestä oikein mistään kiinni. Ilmeisen paljon elementtejä sisältänyt tyylilaji vieraannutti. Bändi antoi joka tapauksessa kaikkensa perspiraation perusteella.

Polemarch12

Polemarchin musiikissa riitti pureskeltavaa ja hikoiltavaa.

Lakes jatkoi illan hardcoreilua. Tyyli vaihtuikin yksinkertaisempaan Convergelle velkaa olevaan tykitykseen ja homma toimi toimittajalle jo paremmin. Puhuttaessa Kalevalan ja raskaan rockin yhdistelmästä voidaan bändilistaan lisätä Lakes. Mikäpä siinä, ikiaikaisia tarinoita on hyvä tuulettaa  jotta pölykerroksen alta paljastuvat samat teemat uusille vastaanottajille. Bändin lyhyet rykäykset tulivat hyvinkin eläväisesti ja hyväntuulisesti virnuileva vokalisti otti Torven lattian haltuun. Positiiviselta yllätykseltä ei siis voinut välttyä kun ennen keikkaa bändin sivuilta ei kuunneltavaa löytänyt ollenkaan. Julkaisu tulossa vielä tänä vuonna.

Lakes16

Lakesin hardcore pisti soittimet koville.

Musta Risti sitten lunasti pienoiset ennakko-odotukseni Heavy Metal -hulluudesta. Bändin soundi ei ole todellakaan raskain mahdollinen, mutta eipä tarvitsekaan olla kun riffit soitetaan näin suurella groovella. Musta Risti on mielenkiintoinen sekoitus hyvää tuulta ja mielenvikaisuutta. Hienosti laulava metsänpeikkomainen keulakuva tosin totesi biisien välissä saaneensa terveen paperit.  Soittipa hän pätkän melodicallakin. Hyvillä mielin jää odottamaan, jatkaako yhtye debyyttiäänitteensä lo-fi -linjalla vai onko jatkossa jo tuhdimmat soundit. Ainakin näin elävänä homma toimi ehkä paremmin kuin c-kasetilla, hulluudesta kuitenkaan tingimättä.

Musta Risti20

Mustan Ristin Marko vakuutti groovellaan.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Sikanen