CEREMONIUM – Dreams We Have Written

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Weird Truth Productions

Ceremonium oli varsin tuntemattomaksi jäänyt yhdysvaltalainen death-doom-yhtye, joka julkaisi olemassa olonsa aikana vain kaksi täyspitkää. Nyt japanilainen Weird Truth Productions on kerännyt tuplalevylle koko yhtyeen diskografian, joka pitää kahden täyspitkän lisäksi sisällään muun muassa demon ja ep:n.

Dreams We Have Written -kokoelman ensimmäinen levy kokoaa yhteen varsinaiset levyt, joilla kummallakin on mittaa vain vähän yli puolituntia. Esikoinen Into the Autumn Shade julkaistiin vuonna 1995. Vaikka levyn kansivihkossa yhtyeen tyyliä kuvaillaan melodiseksi death metaliksi, niin varsinkin tällä levyllä yhtyeen hidas ja raskas ilmaisu on enemmän kallellaan funeral doomiin. Vaikka esikoinen ei jaksa pitää mielenkiintoa yllä koko matkaansa, Ceremonium ei toista monien saman tyylin yhtyeiden helmasyntiä ja päädy vain mielenkiinnottomaksi hidasteluksi. Musiikissa on sopivasti säännösteltynä raskasta sahausta, tempon vaihdoksia ja melodisempaa tunnelmointia. Vaikuttavimmillaan yhtye on runnoessaan eteenpäin death metal -riffeillä.

Ceremoniumin kakkosalbumi No Longer Silent näki alkujaan päivän valon vuonna 2000. Tällä levyllä yhtyeen tyyli muuttui selvästi nopeampaan suuntaan. Doomin lisäksi yhtye lainaa musiikkiinsa vaikutteita myös death- ja black metalista. Rikkaampien elementtien myötä No Longer Silent on esikoista vakuuttavampi esitys. Nopeammat riffit ja vauhdikkaampi tempo nostavat Ceremoniumin musiikin aivan uudelle asteelle. Samalla levyn tunnelma ja melodisuus toimivat esikoista vangitsevammin. Levy päättyy Darkthrone-coveriin Cromlech. No Longer Silent -levy on ehdottomasti Ceremoniumin diskografian huippukohta, jota voisi kutsua jopa unohdetuksi klassikoksi.

Kokoelman kakkoslevy on hiukan epätasainen kokonaisuus, jolta löytyvät Ceremoniumin vuoden 1993 demo, vuoden 1995 ep ja vuoden 2001 promo. Näistä varsinkin Nightfall in Heaven -ep on erinomainen lisä virallisten albumien jatkeeksi. Summa summarum: Dreams We Have Written on laadukas muistelo yhtyeestä, joka laittoi pillit pussiin jo vuosikymmen sitten.

Joonas Tanskanen