CARNAL DEMISE – Carnal Demise

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Inverse Records

 

Kuopion Carnal Demise käy päälle terhakalla itseluottamuksella. Kuvia ei suotta ryhdytä kumartelemaan, eikä ilmeisimpiin apinointikonsteihin sorruta. Saatekirjeessä verrokkina mainitaan, ei enempää tai vähempää kuin Entombed, jonka tyylistä ison käden kirvesmurhaamista en tosin levyltä kuule missään vaiheessa. Yhtye on kerännyt demovuosinaan kehuja, mutta miten onnistuu siirtyminen täyspitkien albumeiden pykälää kovempaan liigaan?

Vaihtelevasti, lienee se osuvin vastaus. Carnal Demisen otteissa on keskivertoa enemmän ajatusta. Riffeissä on variointia ja löytyypä kappaleista dynamiikkaakin ihan mallikkaasti. Aivan jokainen kuvio ei kuitenkaan satu keskelle taulua, esimerkiksi Scumin kakkosriffin pahasti tökkivä näennäistekninen näpellys lipsahtaa jo kokonaan ohi maalin. Kuitenkin vastapainoksi on heittää topakoitakin jyskyttelyjä ja ennen kaikkea yllättävän persoonallisia melodioita. Vokalisti Jarkko Korhosen suoritus menee ajoittain väkinäiseksi änkäämiseksi, mutta varsin kunnioitettavan monenlaisia ääniä mies kuitenkin kurkustaan päästää. Ääntämiseen olisi tosin suonut tuottajan puuttuvan, sillä ajoittain englanti menee häiritsevän tankeroiseksi. Carnal Demisen debyytin ehdottomasti parhaaksi avuksi laskisin joka tapauksessa sen paikoin pilkahtelevan vahvan melodisen otteen. Kun steroidipurkin kansi maltetaan panna pienemmälle, niin kylläpä vain yhtyeen sointi aukenee uusiin, merkittävästi ilmavampiin ja ennen kaikkea luontevampiin sfääreihin.

Carnal Demisen pelinavaus on siis lähinnä enemmänkin lupaava, kuin täysin valmis hengentuote. Hengittävämpi ja orgaanisempi äänimaailma palvelisi mielestäni yhtyettä nykyistä sirisevää linjaa paremmin. Samalla soisi ilmaisun hieman fokusoituvan. Nyt levyllä tuntuu olevan jokseenkin liikaa yrittämistä erilaisten tyylien kanssa. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että kyllähän tämä keskitason albumidebytanttia huomattavasti mielenkiintoisempi tapaus on. Ideaa löytyy ja ratkaisut ovat useammin niitä onnistuneita, kuin katastrofeja. Väitän kuitenkin, että kunhan lastentaudeista päästään, tulee seuraava Carnal Demise -kiekko olemaan tätä merkittävästi kovempi.

Markus Makkonen