CARDINALS FOLLY – Our Cult Continues!

c f
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Shadow Kingdom Records

Pääkaupunkiseudulta ponnistavan Cardinals Follyn voi vähitellen niputtaa jo kokeneiden doomyhtyeiden kaartiin, onhan useiden toimintavuosien lisäksi saldona jo sentään muutama levytyskin. Bändin kunniaksi on todettava, että se ei ole tehtaillut julkaisujaan liukuhihnamentaliteetilla, vaan rauhassa harkiten ja koko ajan ilmaisuaan ja konseptiaan luontevasti kehittäen. Karttunet taito ja kokemus on siis siirtynyt tallenteille, kuitenkin ilman minkään sortin yliyrittämistä tai taivaiden tavoittelua. Jalat ovat pysyneet maassa, kuten perinteiseen doom metaliin olennaisesti kuuluukin.

Our Cult Continues on bändin monipuolisin teos. Vaikka yhä toki liikutaankin doomin kovassa ytimessä, tuntuu silti että bändi ei ole tyytynyt tekemään pelkästään helppoja ratkaisuja, vaan on käyttänyt aikaa ja vaivaa kokonaisvaltaisen sävelteoksen luomiseen. Itse koen levyn varsin piristävänä ja monipuolisuudessaan onnistuneena. Cardinals Folly ei tyydy tahkoamaan pelkästään edellisten levyjensä onnistuneita kuvioita, vaan on syventänyt ja lisännyt näkökulmia ulosantiinsa. Albumin aloittava mystinen intro mantroineen antaa sopivan sysäyksen kohti alamaailman portteja, synkkiä sävelmiä ja mustia maailmoja. Musisointi ei polveilevuudestaan huolimatta kompastele, vaan kulkee pääosin luontevasti. Olkoonkin, että kaikki kappaleet eivät tempaa heti täysin mukaansa. Yhtä kaikki ne kulkevat raskaasta jähmeydestään huolimatta ihailtavan sulavasti. Tempolliset ratkaisut tukevat omaleimaisuutta, vauhtia löytyy moneen eri makuun. Soundit ovat onnistuneet, ja kuten edellisellä levylläkin, äänimaailman kruunaa todella mehevästi soiva basso. Heikkouksia haettaessa levyn pitkä kesto tuo hieman liikaa haasteita kokonaisuuden hahmottamiseen ja omaksumiseen. En olisi siis pannut pahakseni pientä tiivistämistä. Mutta positiivisia seikkoja löytyy niin paljon, että moisen pikkuseikan ei kannata antaa haitata levyyn uppoutumista.

Tuukka Termonen