BOARD OF AVES – Decade After

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Palokka Records

 

 

Ahubad-bändistä myöhemmin Board of Avesiksi kasvanut jyväskyläläisbändi tituleeraa itseään kaupungin laiskimmaksi metallibändiksi. Noh, mikäs siinä, ryhmän 11-vuotinen olemassaolo on viimein huipentunut debyyttialbumin julkaisuun keväällä 2012.  Kannattiko sitten odottaa näinkin kauan, onkin sitten toinen juttu.

Decade After on lupaavaa materiaalia. En kuitenkaan sano että se tarkoittaa samaa kuin olla tarpeeksi viihdyttävää, jotta levyä jaksaa sahata edestakaisin monia kymmeniä kertoja putkeen. Levyn tarjoama materiaali on keskitempossa kulkevaa rokahtavaa metalliräimettä. Välillä soitellaan progetyyliä lähentelevästi, välillä hevanderi muuttuu hempeilyksi. Näin tapahtuu esimerkiksi levyn keskivaiheen biisissä The World That Ain´t There. Tätä pitääkin kritisoida, että kaupungin laiskin metallibändi -leima sopii muutamiin biiseihin kuin hattu päähän. Tuntuukin että musa etenee varsin laiskasti eteenpäin, vaikka varmasti pienellä irvistelyllä saataisiin jo tiukkuutta soittoon kovasti paljon enemmän. Edellä mainittu kipale soundaa siis erittäin laiskan oloiseen tahtiin, kun hitaissa biiseissä nimenomaan pitäisi olla tarkkana, jotta homma toimii.

Board of Avesin ehkä suurin heikkous onkin laulajakitaristi Elias Puukarin epäpuhdas ääni. Lähes joka hetki tuleekin vaikutelma, että riittävätkö miehen laulukyvyt alkuunkaan – ja vastaus on, että ainakin häiritsee. Mies voisikin jatkossa keskittyä pelkästään kitaraan ja tilalle voisi tulla esimerkiksi äreämpi tyyppi karjumaan rankkoihin kohtiin ja heleämpi laulamaan hitaat osuudet.

Musiikillisesti yhtye on vahvimmillaan rankemmissa kipaleissa ja niitä se voisikin seuraavalle albumille tehdä vaikka tusinan. Niitä kuuntelee nytkin ihan mielellään. Mutta kyllä biisitkin kaipaavat enemmän puhdasta rajua asennetta tai ainakin jotain mistä saa puristusotteen. Tällaisenaan toiminta soljuu melkoisen ohikiitävästi.

 

Petri Klemetti