Blood Red Fog – Thanatotic Supremacy

Arvosana: 8/10

Julkaisija: Deviant Records

Vuonna 2004 perustettu Blood Red Fog ei ole poltellut kynttiläänsä vakan alla, vaan uusia julkaisuja on ilmestynyt tasaista tahtia. Kaiken kaikkiaan bändin julkaisuhistoria pitää sisällään kolmetoista julkaisua, joihin kuuluu myös kolme täyspitkää levytystä.

Menneisyydessä melankolisista äänimaisemistaan ja pitkistä kappaleistaan tunnettu Blood Red Fog kääntää neljännellä täyspitkällään uuden lehden. Melankolia ja pitkät kappaleet ovat edelleenkin tallella – vain Angels jää alle neljän minuutin, kun taas levyn muut kappaleet kasvavat parhaimmillaan päälle kymmenminuuttisiksi – mutta mukaan on tullut myös aimo annos aggressiota. Väkevimmillään bändin ilmaisua voisi luonnehtia murskaavaksi. Osansa tässä on levyn saundeilla, jotka eivät ole sen enempää kiillotetut kuin myöskään lo-fi-tuhnuiset, vaan riittävän selkeät ja vahvat.

Blood Red Fogin vahvuus oman genrensä sisällä on ennen kaikkea siinä, että melkoisiin mittoihin kasvavat kappaleet eivät perustu toistoon, vaan niissä on oikeasti substanssia, dynamiikkaa ja variaatiota. Thanatotic Supremacy ei ole taustamusiikkia ahdistuksessaan passiivisesti rypevälle kuuntelijalle, vaan se vaatii keskittymistä ja korvia.

Vaan ei niin hyvää, ettei olisi pienelle moitteelle sijaa. Blood Red Fog taitaa dynamiikan ja variaation sävellyksien sisällä ja niiden välillä, mutta vokaalien suhteen on ollut melko laihanlaisesti mielikuvitusta. Kulta-aikojen Burzumin mieleen tuova, korkeampi kirkuna toimii suurimmaksi osaksi oikein hyvin, mutta siellä ja täällä olisi ollut tilaa toisenlaisillekin lähestymistavoille. Kappaleeseen Astral Witch on sentään saatu mukaan hieman matalampaa äänirekisteriä, mutta mahdollisuuksia olisi ollut paljon muuhunkin. Noin esimerkiksi edellä mainitun kappaleen paikka paikoin perinteisen hevin suuntaan kumartava sointi suorastaan vaatii puhtaita vokaaleja.

Oli miten tahansa, Thanatotic Supremacy on eittämättä Blood Red Fogin tähänastisen uran kirkkain helmi. Erinomaisen suositeltava hankinta niille melankolisemman ilmaisun ystäville, jotka ovat riittävän nopeita nappamaan osansa levyn viidensadan kappaleen painoksesta.

Harri Linnera