BLACKLODGE: Machination

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Season of Mist

Olen halunnut tutustua ranskalaiseen Blacklodgeen jo pitemmän aikaa. Nyt siihen tarjoutui vihdoin mahdollisuus yhtyeen neljännen levyn myötä. Blacklodgen musiikki on ristitty industrial black metaliksi. Oma mielleyhtymäni on, että jos nykypäivän Satyricon sotkisi musiikkiinsa tuiman annoksen EBM-vaikutteita, saataisiin aikaiseksi Machination-levy. Blacklodgen ”teollisuus” on siis varsin pehmeää, mutta tämä ei ole mikään haukku yhtyettä kohtaan. Levy toimii valitsemassaan tyylissä hyvin.

Parhaimmillaan yhtye on rytmikkäimmissä ja juuri sinne EBM:n suuntaan nojaavissa ralleissa kuten Neutron Shiva, Antichrist Ex Machina ja Culto al Sol. Levyltä käy hyvin selväksi miten toimiva idea teknobiitin ja blastbeatia mukailevan rumpukoneen yhdistäminen voi parhaimmillaan olla. Koneella tuotetut rytmit ovat levyn pääelementti, jotka vievät huomion esimerkiksi kitaratyöskentelyltä. Levylle ei ole edes pyritty mahduttamaan kovin kummoisia kitarariffejä. Saint Vincentin vokalisointi on vakuuttavaa ja julistavuudessaan toimivaa, vaikkei nousekaan mihinkään omaleimaisiin sfääreihin.

En tiedä kaipaavatko levyn kappalerakenteet vielä pidempiaikaista sulattelua, mutta ainakin nyt osasta biiseistä jää vaikutelma, että ne olisivat kaivanneet tiivistämistä. Muutamiin kappaleista on eksynyt turhan kuuloisia väliosia, jotka usein keskeyttävät muuten mainiosti etenevän biisin.

Machination on piristävän erilainen metallilevy. Se ei päädy olemaan vain päälle liimatun oloista ja tyylitiedotonta kokeilua, vaan bändi todella osaa hommansa. Täytynee tämän jälkeen ottaa haltuun myös Blacklodgen aikaisempi materiaali.

Joonas Tanskanen