BARATHRUM – Jetblack Warmetal

jetblackwar
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Saturnal Records

No mutta kuinkas sitten kävikään ­– Barathrum iskee jälleen. Luvassa on niin sanotusti uutta vanhaa materiaalia, sillä yhtye julkaisee ennen julkaisemattoman levynsä vuodelta 1993. Mikäs sen parempaa ajattelin, sillä vanhat Barathrumin levyt jaksavat edelleen nostattaa mukavan nostalgiaryöpyn ja 2000 – luvulla julkaistu materiaali ei mielestäni ole enää yltänyt samaan brutaaliin ja likaiseen tunnelmaan. Cd- versiolla on luvassa seitsemän kappaletta sitä niin sanotusti uutta materiaalia (mukaan lukien vanha verio Warmetal –biisistä), sekä Jetblack –ep bonusraitoina.

Heti ensisoinnuista huomaa, että soundi on likainen ja basso pörisee oikein mukavasti. Äänitys on tunkkaista ja säröistä, mutta kaikki kuulostaa juuri sopivan saastaiselta. Biiseissä on tuttu hidastempoinen, mutta rokkaava groove ja junnaus, Sovan riivatun kuuloinen ärjyntä ja murina mukaan lukien tietysti. Levyn alkupuolella liikutaan enemmän raskaammin ja hitaammin vellovissa vesissä, joskin lähes joka biisissä vaihtelua löytyy. Parhaat biisit omaan makuuni olivat aloitusraita ”Beltane”, sekä loppupuolen ”Dagger, Seal, Vengeance” ja ”Moonshine Calls”. Riippuu tietysti pitääkö enemmän siitä hitaasta ja junnaavasta Barathrumista vai siitä hieman rokkaavammasta. Molempi parempi?

Kokonaisuutena levy on kyllä hyvä throwback ja on varmasti mieleen jos vanhempi Barathrum on se juttu. Jetblack –ep on mukava lisä bonusraitoina päälle. Mitään hurjaa äänenlaatua on turha odottaa kun kyseessä on vanhaa materiaalia ja mielestäni hyvä niin, ei tätä pitäisikään retusoida liikaa. Saasta ja pimeys välittyvät parhaiten juuri näin.

Markus Mähönen