AURA SHINING GREEN – East Of The Sun & West Of The Moon

418316
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Anima Arctica

East of the Sun & West of the Moon on Joonatan Elokuun Aura Shining Green -nimellä kulkevan yhden miehen orkesterin järkälemäinen julkaisu, joka kattaa kaksi levyä ja yhteensä melkein kaksi ja puoli tuntia rauhallista ja tunnelmoivaa musiikkia. Takakannesta voi päätellä, että kappaleita ei ole nauhoitettu yksien nauhoitussessioiden puitteissa, vaan erilaisissa tilanteissa, paikoissa ja maissa vuosien varrella, joista vanhimman kappaleen nauhoitukset ovat olleet vuonna 2005 ja uusimmat viime vuodelta. Tämän varjossa näyttää siltä, että julkaisu onki enemmän yhden pitkän matkan yksiin kansiin kokoava teos, kuin mikään ihan tavanomainen albumijulkaisu.

Musiikillisesti konseptissa ei ole kuitenkaan mitään monimutkaista tai kummallista. Kyseessä on siis tunnelmointi avainasemassa hyvin tehtyä ja pitkälti mies ja kitara -tyylin nojaavaa akustista musiikkia, jota myös välillä vierailevin vokalistein tai muiden instrumenttien avuin piristetään.

Levyistä ensimmäinen, East of the Sun, on kevyempi ja jokseenkin huolettomamman kuuloinen, kun taas West Of The Moonissa on enemmän neofolkin vivahteita. Kokonaisuudessa näistä kahdesta juuri viimeinen hopeakiekko oli enemmän omia kuuloelemiäni hellivä tapaus.

Ensimmäiseltä levyltä löytyvät muutamat suomenkieliset kappaleet, kuten Matkalaulu, erottuvat muusta kokonaisuudesta ja tuntuvat varsinaisilta piristysruiskeilta kappaleiden keskellä kielivalintansa takia. Näitä olisin toivunut olevan enemmän ja vaikka englanniksi lauletuissa kappaleissakaan ei ole mitään vikaa, niin silti tuo suomenkielinen ilmaisu toimi allekirjoittaneen kohdalla huomattavasti paremmin.

Pahin ongelma levyllä on mielestäni sen suunnaton mitta ja kappaleiden lukumäärä, joka toki on ihan ymmärrettävä asia kokoelmamaisen luonteensa takia.  Tästä syystä kuitenkin levyä on hieman vaikea kuunnella kun tuntuu, että sille pitäisi ihan aika kalenterista varata. Hieman tiiviimpänä olisin antanut levylle ainakin numeroa korkeamman arvosanan. Silti kaikki tämä huomioiden, Aura Shining Greenin akustisessa ja tunnelmallisessa ilmapiirissä on sitä jotain ja se on suositeltu tutustuminen tämän kaltaisesta musiikista pitäville.

Aleksi Vaittinen