Atem – Hiljaisuutta vasten DEMO

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: demo

Kemiläinen Atem on ollut kasassa jo yli kymmenen vuotta ja sinä aikana ehtinyt vaihtaa musiikkityyliä muutamaan kertaan. Tämä kuuluukin tällä kolmen kappaleen äänitteellä kohtuullisen omaperäisenä ulosantina, ilman pakkoa kuulostaa jonkin tietyn genren mallioppilaalta. Kyseessä on yhtenäinen kokonaisuus, ja biisit vaihtuvatkin toiseen yhtenä soljuvana jatkumona.

Tyylillisesti mennään enimmäkseen melko rauhallisissa ja melankolisissa tunnelmissa, suomenkielellä lauleskellen. Rytmillisesti elävä, paikoitellen melkeinpä jatsahtava vaihtoehtorock hallitsee tätä valtakuntaa. Toolia muistuttavista hämyilyistä irtaudutaan välillä doomahtvampiin ja metallisempiin tunnelmiin, toisaalla havaitsee yhtymäkohtia varhaisen CMX:n shamanistisiin jytinöihin. Hyvin abstraktit sanoitukset liikkuvat jossain oikeasti mielenkiintoisten oivallusten ja laimean perusoutoilun välimaastossa. Mielenkiintoiset materiaalit siis on pohjalle kasattu. Valitettavasti potentiaalia ei hyödynnetä parhaalla mahdollisella tavalla. Ensinnäkin vokalisointi on hieman tunkkaista ja varovaista ja aggressiivisissa kohdissa puolestaan puolivillaista kärinää. Jonkinlaista jykevyyttä ja maanisuutta siis kaipaisin sille osastolle, jos nyt ei teknisesti loistokasta suoritusta irtoaisikaan. Lisäksi musiikki ei tempaa niin täysillä mukaansa kuin toivoisi, tunnelman kehittely jää siis jotenkin osittaisen jammailun asteelle. Tätä vaikutelmaa vahvistaa pehmoinen soundimaailma, jossa kitarat ja rummut sähisevät liian kiltisti taustalla. Lopulta ep kuitenkin pysyy kasassa ja luo sävykkään kokonaisuuden, jonka väkevämmin maustettu versio voisi olla hyvinkin vaikuttavaa kuultavaa.

Seppo Rautio