ASTRAL SLEEP – Visions

astrals
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Solitude Productions

No nyt! Kyseessä on allekirjoittaneelle kiehtovin ja hämmentävin julkaisu muutamaan vuoteen. Visions on Astral Sleepin toinen täyspitkä. Kivijalkana toimii epic/funeral doom, jonka varaan on rakennettu osioita ties mistä sisar-genreistä. Edustettuina ovat ainakin black metal, death-doom, suomi-hevi ja proge.

Perinteitä ei ole unohdettu, mikä tulee heti levyn ensitahdeilta selväksi. Avauskappale The Towers onkin liki täydellinen doom-veisu ja kappaleista tyylipuhtain. Toinen raita Channel Sleep tekeekin sitten selväksi, että tällä levyllä ei raja-aitoja kunnioiteta. Levy koostuu neljästä noin vartin kappaleesta, jotka ovat kulultaan toinen toistaan yllättävämpiä. Eri elementtien runsaus voi aiheuttaa ensimmäisillä kuuntelukerroilla ähkyn, mutta jokainen osuus puolustaa paikkaansa kappaleiden draaman kaaressa. Monipuolisuus takaa sen, ettei aika käy pitkäksi ja levyn äärelle palaa mielellään. Biisinkirjoitus on sukua Opethille. Lyriikat luotaavat psyykeen mustimpia syövereitä unien kautta.

Monimuotoista on myös laulanta. Levyllä kuullaan pääosin genreuskollista teatraalista vaikeroimista, joka ei ole ehkä aivan niin tehokasta, kun toivoisi, mutta ainakin se on aitoa ja rehellistä. Mukana on myös murskaavaa ärjyntää, bläkkisrääkymistä ja Paradise Lostin henkistä julistustakin. Joitakin tulee takuulla ärsyttämään levyn kauhu- ja black metal -osioiden koomisiksi äityvät kiljahdukset ja ulinat sekä paikoitellen häiritsevä ralli-englanti, mutta laulu on kokonaisuutena vakuuttavaa.

Riffit ovat käsittämättömän kovia ja äänimaailma on upea. Kitarat soivat majesteettisesti ilman turhaa efektointia, soolot ja liidit ovat rehellisyydessään vaikuttavia ja rytmiosasto on munakas. Nykypäivän suttuisen pörinä-pop-doomin aikana tälläinen ulosanti on todella tervetullutta. Näin kovia levyjä tulee vastaan kohtuullisen harvoin ja vielä harvemmin niiden joukossa on sellainen, johon kehittyy henkilökohtainen sidos. Visions on sellainen levy.

Arttu Kimmel