ARKHAMIN KIRJASTO – Torches Ablaze

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Ektro Records

Mitä tulee kun laitetaan Jussi Lehtisalo ja Samae Koskinen samaan bändiin? No tietenkin ylimaallisista kauhuista kertovaa death metalia. Aiemmin seiskatuumaisen vinyylin muodossa manifestoitunut kaksikko herättää tällä kertaa debyyttialbumillaan Cthulhun oikeasti unestaan ja siirtyy musiikillisesti raskaammille vesille. Epäilystä ei jää siitä, ettei levyn kannessakin todettu ”finnish kings of Lovecraftian death” pitäisi paikkaansa.

Levyn kauhuteema sivuilee bändin nimen mukaisesti H.P. Lovecraftin tuotantoa lyriikoissaan, joskaan täysin suoria lainauksia teksteihin ei heitellä, mikä oikeastaan vain luo lisäarvoa levyn sisällölle. Tuotanto on erittäin rikasta ja huomaa, että siihen on panostettu. Koukuttavia rokki- ja kuoloriffejä heitellään Koskisen murinan taustalle ja kertosäkeet jäävät pienine yksityiskohtineen soimaan pään sisään kuin rikkinäinen levysoitin hullujenhuoneella. The Cult of No Returnin ja Sleeping Beatuyn kaltaiset vedot tuovatkin väistämättä mieleen taannoisen Edge of Sanityn monelta osin. Musiikki kulkee läpi levyn suht maltillista tempoa ja keskittyy enemmän melodiaan vauhdin sijaan.

Torches Ablaze on varsin virkistävä näkökulma kotimaiseen death metal -genreen. Levyn 90-lukuisa tunnelma groovailevine kitaroineen ja melodiakoukkuineen onnistuu luomaan täysin oman maailmansa, joka on samalla brutaali ja synkkä, mutta ei ota itseään liian vakavasti. Levy pitää hyvin mielenkiinnon yllä alusta loppuun, ja huomasin itse lueskelevani myös lyriikoita suurella mielenkiinnolla, mikä on aina positiivinen asia. Melodiarikasta death metalia, joka puhaltaa uusia tuulia jo niin monesti lainatun kauhulegendan hengentuotoksiin. Allekirjoittaneen hermoon Arkhamin Kirjasto iski täydellisesti.

Lue haastattelu Miasman numerosta 3/2012!

Markus Mähönen