ARKAN: Salam

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Season of Mist

Marokkolaistaustainen Arkan yllättää. Yhtyeen toinen albumi Salam esittelee taidokkaasti soitettua ja suurella lahjakkuudella sävellettyä musiikkia. Jo Hilal debyytillä (2008) vahvassa osassa olleet Pohjoisafrikkalaiset teemat ovat myös kakkosalbumilla tärkeässä roolissa. Ensilevytyksen jälkeen yhtyeeseen on liittynyt myös upeaääninen Sarah Layssac, jonka vokaalisuoritukset elävöittävät kokonaisuutta huimasti.

Levyn saatteissa mainittu termi, melodinen death metal, on milteipä loukkaus Arkanin innovatiivista musiikkia kohtaan. Bändin ilmaisu tarjoilee ajoittain Opethmaista ilmavaa suvereeniutta, toisaalla taas Sarahin vokaalit nostattavat yhtyeen miltei Gatheringmaisiin sfääreihin, Edge of Sanityn vaikutusta unohtamatta. Tämä pääosin ruotsalaisvaikutteinen keitos maustetaan yhtyeen kotiseutujen rytmeillä ja melodioilla. Itämaiset asteikot ja kompit kumpuavatkin Arkanin repertuaarista soljuvalla luontevuudella, eikä metallissa tyypillisempään kebab-riffien parodiseen basaariin eksytä missään vaiheessa. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa ja Arkan soittaakin toisella levyllään hypnoottisen kypsästi ja vangitsevasti. Kaiken kruunaa Fredrik Nordströmin voimakas, mutta ilmavan tasapainoinen äänimaailma. Levyn soundien nerokkuutta ymmärtääkseen albumia kannattaa muuten tuutata lujaa! Näin tehtynä äänivalli muistuttaa Nordströmin olevan edelleen yksi maailman parhaista balanssin ja rumpusoundin ymmärtäjistä.

Arkan jysäyttää siis ilmoille harvinaisen onnistuneen levytyksen. Klassikkostatuskaan ei ole kaukana, mutta se olisi vaatinut kappaleilta vielä hieman parempaa erottuvuutta. Toki siltä löytyy paljon nautinnollista kuunneltavaa, mutta albumi vyöryy ohitse pikemminkin yhtenä virtana, kuin sarjana kappaleita. Mieleenpainuvimmat numerot, kuten Origins, Deus Vult tai leijailevampaa otettava tarjoava Blind Devotion käyvät mikä tahansa pätevästä referenssistä tämän lahjakkaan bändin maailmaan. Nimi kannattaa painaa mieleen, sillä tästä osoitteesta voi paukahtaa seuraavalla levyllä jo melkoisen kovaa.

Markus Makkonen