ARAQIEL – Araqiel [kasetti]

araqiel
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: demo

Kiihkeästi ja määrätietoisesti lähtee etsintäretkelle sielu, jonka tuntemuksia tällä demolla kuvataan. Retki kestää neljän kappaleen ja loppusoiton verran. Esitystapana on raaka black metal ja kielenä suomi.

Araqielin vastuuhenkilönä toimii Marras-nimellä esiintyvä mies, joka hoitaa vokalisoinnit, kitarat ja basson. Soittokumppaneiksi tälle nauhalle on tullut rumpali sekä kaksi vierailevaa vokalistia. Äänenlaatu on karu ja kitaroissa runsaasti säröä. Silti biisien kulusta saa kohtalaisen hyvin selvää, vaikka nopeammat kohdat hieman menevätkin tasaisemmaksi blast beatin ja surina-aaltojen yhdistelmäksi. Tuo kiireisempikin puoli kyllä pysyy aisoissa ja palvelee tarkoitustaan, eikä koko äänitettä vedetä läpi kaasu pohjassa. Itse asiassa demo kuulostaa tavallaan uppoavan syvemmälle kappaleiden edetessä. Jo ensimmäisen biisin raivossa on aistittavissa odotusta ja melankoliaa, pohdiskelua pelkän rienaamisen sijaan. Tätä vaikutelmaa vahvistaa haikeiden puhtaiden laulujen vierailu. Keskittyneisiin tunnelmiin ohjaavat myös kappaleiden sanoitukset, jotka ovat täynnä etsintää, valitulla tiellä kulkemista ja pimeässä hahmotettavia vieraita ulottuvuuksia. Vaikka jotkin ilmaisut tuntuvat hieman kliseisiltä, kokonaisuutena sanoitusten tyyli on yhtenäinen ja hyvällä tavalla totinen.

Kappaleissa on sopivasti vaihtelua ja niiden järjestys tuntuu toimivalta. Viimeinen biisi Kuolonkoi tiivistää haikeuden ja pimeän myrskyn onnistuneesti samaan pakettiin, ollen kenties paras näistä neljästä. Vokalisointi pysyy enimmäkseen hieman taustalla eikä tule turhaan etualalle kukkoilemaan. Miellyttävän tuskaisilta ja intensiivisiltä nuo huudot kuitenkin kuulostavat. Ehkä outroon olisi voinut lisätä jotain eeppisempää tai omaperäisempää maustetta. Demolla on joka tapauksessa perusasiat vahvasti hallussa ja sopivasti omaa käsialaa, jolla kelpaa kirjoitella rukouksia temppelin pimeydessä.

Seppo Rautio