AETERNUS – …And the Seventh His Soul Detesteth

Aeternus_-_and_the_seventh-300x300
Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Dark Essence Records

Ares ja kumppanit olivat kovasti edellä aikaansa 1990-luvun lopun black metalissa, kun sinfonisuus ja kosketinsoittaja-tyttöystävät olivat etenkin skenen kaupallisemmalla puolella kuuminta hottia. Koko toisen aallon black metal -räjähdyksessä haluttiin tehdä eroa death metalin pinnallisuudelle, mutta Aeternusilla vokaalit olivat matalampaa örinää ja riffitkään eivät olleet mitään tremolo-raapimista.

Etenkin vuoden 1998 …And so The Night Became on jäänyt minulle mieleen tällaisena ns. dark metalin mestariteoksena. Seuraavaa Shadows of Oldiakin muistelen kuunnelleeni kohtalaisen paljon, mutta sen jälkeen bändi jäi minulla pimentoon. Kuusi vuotta Ares on pidellyt tässä sapattiakin, ja nyt sitten seitsemäs täyspitkä …And the Seventh His Soul Detesteth ilmestyy.

Ensireaktio on, että se bändissä alun perin viehättänyt mystisyys loistaa poissaolollaan. Olihan se suoremman death metalin pariin siirtyminen havaittavissa jo 90-luvun lopulla, mutta jotenkin olisin halunnut uskoa, että tauon jälkeen Ares olisi ottanut härkää kunnolla sarvista kiinni.

Rapealla, hieman voimattomalla kitarasoundilla Aeternus hakkaa menemään sinänsä ihan siedettävästi. Levyllä on toki tunnelmallisempiakin osioita, ja selvästi ei ole tarkoitus olla tehdä ”vain” death metalia. Ares kyllä yrittää tuoda tunnelmaa mukaan välillä myös kurkkulaulun tapaisella raspisella äänellään, mutta tämäkään mauste ei tee tästä maksalaatikosta sen eksoottisempaa.

Perusongelma on; jos levyllä ei ole kokonaisvaltaista tunnelmallista otetta, siirtyminen death metal -riffistä johonkin tunnelmalliseen kitaranluritteluun ei vaan tunnu pätkääkään luontevalta. Akustiset pätkät ovat onttoja välisoittoja, eivät osa jotain suurempaa. Ei kesken sodan tai verikekkerien tuosta vain yhtäkkiä kaiveta esiin salatietietä sisältäviä opuksia ja keskitytä niihin, paitsi ehkä roolipeleissä.

Jaakko Marttila