ABSKE FIDES – Abske Fides

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Solitude Productions

Abske Fides on brasilialaisen samalla nimellä siunatun yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto, vaikka yhtye on ollutkin kasassa jo lähemmäs kymmenen vuotta. Aikaisempia julkaisuja ovat demo vuodelta 2004 ja vuosina 2006 ja 2009 julkaistut ep:t. Musikaalisesti Abske Fides liikkuu mustahkon funeral doom metalin saralla.

Kappaleet ovat tyylilajin mukaisesti pitkähköjä, eikä niissä turhia kiiruhdella. Tunnelma luodaan maalaillen rauhallisilla melodiaosuuksilla ja ambient-pätkillä pitkin kappaletta hätiköimättä, kunnes vääjäämätön raskas laahaus alkaa taas hetkellisesti. Parhaimmillaan Abske Fides taituroi näiden kahden tilan välillä oikein mainiosti ja hetkittäin musiikin välittämä tunnelma on todella vahva ja sitä on nautinnollista kuunnella. Valitettavasti etenkin raskaammat osuudet ovat pääasiallisesti melko tylsiä ja käyvät liian usein pitkätoikkoisiksi. Levyn äänimaailma olisi ehkä voinut olla raskaammin ja säröisemmin toteuttu raskaampien kohtien suhteen niin osuuksien kontrastiero olisi ehkä tullut vielä vahvemmaksi. Muutenkin levy tuntui melko siloitellulta.

Vokaalit on toteutettu todella vaihtelevasti käyttäen erilaisia tyylejä. Raskaammissa kohdissa vedetään usein kuitenkin jonkinlaisella death metal -tyylisellä ärjymisellä, mikä tuntuu vähän liian hakevalta, eikä se oikein kuulosta käyvän musiikin kanssa yhteen. En nyt kuitenkaan tahtoisi lytätä Abske Fidesin levyä täysin, sillä yhtyeen musiikissa tuntuu olevan paljon potentiaalia. Tämä levy olisi kuitenkin kaivannut vielä hiomista kappaleiden suhteen.

Aleksi Vaittinen