0XÍST – Nil

Arvosana:www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Julkaisija: Ostra Records

Ensimmäinen mielikuva joka tulee riihimäkeläisen yhtyeen 0 X í S T:in nimen nähdessään on hieman epäilevä. Heti alkuun tulee mieleen joku itsetarkoituksellisesti tekotaiteellinen projekti, jolle on lätkäisty oikein hieno ja erikoinen nimi kylkeen kuin korostaakseen tätä asiaa. Onneksi tämä ennakkokuva ei tässä tapauksessa ainakaan vastaa todellisuutta ja levyllä onkin ihan pätevä määrä synkkää doom-vaikutteista dark metalia.

Yhtyeen nimi on tarkoitus lukea “zero exist” ja kuten nimestäkin voi päätellä, käsittelevät yhtyeen kappaleet olemassaoloa melkoisen negatiivisesta näkökulmasta. Nil on yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto ja sillä on aikaisempana julkaisuna vuonna 2010 julkaistu ep-levy Unveiling the Shadow World.

Äänimaailma levyllä on kiitettävästi synkkä ja melkoisen kitaravetoinen, mutta niin että muut soittimet eivät kärsi siitä ja nekin tukevat musiikkia hyvin. Ärisevät vokaalit toimivat kaikin puolin erinomaisesti ja sopivat hyvin kappaleiden yleiseen tunnelmaan. Kielisoittimissa on oikein mureat säröt ja kitaramelodiat ovat pääasiassa miellyttävää kuunneltavaa kaikessa viiltävyydessään. Kappaleet ovat hidastempoisia ja etenevät tunnelmoiden kiirehtimättä, vaikka välillä pientä vaihtelua tempossa olisi kyllä voinut toivoa olevan.

Levyn kappaleita vaivaa hieman se, että ne tuntuvat lopulta melko samanlaisilta. Musiikissa ei tästä syystä ole kovin paljon vaihtelua ja sitä toivoisi enemmän. Nämä seikat tekevät levystä lopulta valitettavasti hieman puuduttavan kuunnella ja kokonaisuutena lievästi tylsän, vaikka se ei huono levy varsinaisesti olekaan.

Aleksi Vaittinen